- 0726.538.646
- office@autorizare-iscir.ro
- Ce spun clientii nostri
Instalatii de ridicat
Instalatii mecanice sub presiune
Contact
0726.538.646
Vas expansiune
Operatorul de deservire al unui vas de expansiune trebuie sa beneficieze de o instruire si o testare periodica in ceea ce priveste siguranta in exploatare , conform prescriptiei tehnice PT C4 /2010, efectuata de catre operatorul RSVTI.
In conformitate cu PT C4 / 2010 pentru urmatoarele recipiente produra de autorizare a functionarii se efectueaza de inspectorii de specialitate din cadrul CNCIR teritorial , iar acestea se inregistreaza in evidenta ISCIR daca PS x V > 200 bar x litri indiferent de fluid / lichid conform Comunicat ISCIR din 08 .09.2022 punctul 3 - autorizarea vaselor de expansiune.
De retinut !!!
ATENTIE !!! Supapa / supapele de siguranta se verifica / etaloneaza ANUAL.
Serviciile de supravegherea tehnica , instalarea , montarea , intretinerea instalatiilor sub incidenta ISCIR se efectuaza numai de catre personal tehnic autorizat !!!
Solicitati autorizatiile ISCIR tuturor celor care sustin ca lucreaza in acest domeniu !!!
Personalul de exploatare / operatorii de desevire ai vaselor de expansiune se autorizeaza intern de catre detinator prin intermediul RSVTI - ului.
Vasele de expansiune inchise au doua partitii : perna de aer si spatiul ocupat de lichid . intre cele doua medii exista o membrana de cauciuc. In timpul incalzirii apei, aceasta isi mareste volumul, iar excesul astfel rezultat intra in vas si comprima perna de aer prin intermediul membranei de cauciuc. Evident ca astfel creste presiunea in instalatie, dar volumul vasului de expansiune si presiunea de preincarcare a pernei de aer sunt astfel calculate incat variatiile de presiune ale apei din instalatie sa se incadreze in anumite limite ( de ex. intre 1,5 si 2 bar).
Apa de la 0°C la 100°C isi mareste volumul cu aproximativ 4%. Functionarea corecta are legatura cu inaltimea hidrostatica a instalatiei, presiunea preincarcata a camerei de aer a vasului de expansiune, volumul vasului de exp. si presiunea initiala a instalatiei(la rece).La prima vedere e mai complicat decat pare dar in general, experienta ne invata ca daca volumul vasului este dimensionat corespunzator, buna functionare a instalatiei (adica presiune cat de cat constanta sau mici variatii de presiune in timpul functionarii)depinde de presiunea din camera de aer(azot) - care tinde sa scada cu timpul (mentenanta periodica). Efectul se amplifica daca instalatia e situata la o cota mai mare decat centrala(casa cu mai multe etaje).
Presiunea minima necesara a camerei de aer ar trebui sa fie undeva la 0.4/0.5bar ca sa satisfaca majoritatea tipologiilor de instalatii cu microcentrale (nu e valabila pentru toate instalatiile). Presiunea vasului de expansiune se masoara cu un manometru cu instalatia goala (0bar).
La centralele de perete de 24 kW, vasul de expansiune are vol. de 7-8 l , iar presiunea de preincarcare este - regula - de 1,0 bar ( scrie pe placa de timbru a vasului).
In conditiile in care vasul de expansiune corespunde, presiunea apei din centrale trebuie sa fie minim 1 bar . Marea majoritate a centralelor au elemente de siguranta suplimentare , cum este presostatul de apa, care nu permite functionarea centralei la val. ale presiunii sub 0,5 bar.
Evident ca daca instalatia este goala - presiune 0 pe manometrul centralei - presiunea in vasul de expansiune este cea a pernei de aer cu care s-a preincarcat vasul ! Se respecta standardele I.S.C.I.R. pentru vasele de expansiune deschise deoarece cazanele cu combusitibil solid nu beneficiaza de un control exact al arderii.