Recipient metalic stabil sub presiune

Image

Recipient sub presiune

Aceasta activitate este reglementata de prescriptia tehnica ISCIR PT C 4/2010, Cerinte tehnice privind montarea, instalarea, exploatarea, repararea, verificarea si autorizarea recipient metalic stabil sub presiune.

Prescriptia tehnica sus numita contine prevederi tehnice minime obligatorii pentru montarea, instalarea, autorizare a functionarii, exploatarea, verificarea tehnica periodica, repararea, evaluarea starii tehnice si scoaterea din uz a recipientelor metalice stabile sub presiune, precum si autorizare a agentilor economici care desfasoara activitati specifice.

Din categoria acestor echipamente mentionam recipientele metalice stabile sub presiune precum cele tip hidrofor (vezi figura de mai jos). cele de aer comprimat (compresor) si vasele de expansiune, cat si recipientele incluse in instalatii industriale ca:
  1. recipiente pentru depozitarea clorului sau dioxidului de sulf lichefiate,
  2. recipiente din industria oxigenului, azotului si argonului,
  3. recipiente fierbatoare din industria celulozei si hartiei,
  4. recipiente cilindrii uscatori,
  5. recipiente sub presiune din instalatiile frigorifice, etc.

Prin recipient metalic stabil sub presiune se inteleg recipientele sub presiune instalate pe fundatii sau alte reazeme fixe. De asemenea se asimileaza cu recipientele stabile si recipientele sub presiune fixate pe platforme deplasabile sau pe sisteme mobile proprii. Aceste reglementari tehnice nationale se aplica si recipientelor care transporta pe vehicule de cale ferata sau rutiere diverse lichide sau materiale exceptate de regulamentele privind transportul international feroviar, respectiv rutier, al marfurilor periculoase (RID si ADR) si care sunt sub presiune numai in momentul transvazarii/ descarcarii lichidelor sau materialelor continute, indiferent de presiunea de descarcare.
Pentru recipientele care transporta pe vehicule de cale ferata sau rutiere gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune se aplica prevederile prescriptiei tehnice referitoare la recipiente si cisterne, recipiente si containere si recipiente in butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune, ISCIR.
Recipientele sub presiune, provenite din alte tari, care se gasesc provizoriu pe teritoriul Romaniei (regim de unica folosinta, regim temporar sau regim tranzitoriu), trebuie sa fie in limitele scadentei de verificare acordata de autoritatile de supraveghere tehnica organisme de inspectie din tarile de provenienta.

Prescriptia tehnica C4/2010 se aplica recipientelor sub presiune cu presiuni maxime admisibile de lucru mai mari de 0,5 bar astfel:
  1. recipiente sub presiune care contin gaze din grupa 1 (fluide periculoase). Din aceasta grupa fac parte fluidele definite ca explozive, extrem de inflamabile, foarte inflamabile, inflamabile, la care temperatura maxima admisibila de lucru este mai mare decat punctul de aprindere, foarte toxice, toxice si oxidante.
  2. recipiente sub presiune care contin gaze din grupa 2 (abur si alte gaze decat cele din grupa 1),
In cazul in care un recipient sub presiune se compune din mai multe incinte, acesta se clasifica in categoria cea mai severa care se poate aplica unei incinte luata individual. Daca intr-o incinta se afla fluide diferite, clasificarea se face in functie de fluidul care impune categoria cea mai severa

1. Montare recipiente sub presiune

Montarea recipientelor sub presiune se va efectua de catre agenti economici autorizati de ISCIR conform PT C4/2010. Recipientele trebuie sa aiba aplicat marcajul de conformitate CS sau CE si sa fie insotite de declaratia de conformitate.
Recipientele sub presiune trebuie sa fie instalate astfel incat sa se poata efectua in bune conditii deservirea, curatarea partilor interioare si exterioare, repararea si verificarea. Placa de timbru trebuie sa fie vizibila. Exista cazuri , in care  chiar si la firme de renume la care fie pur si simplu placa de timbru disparuse, datorita unui exces de zel al celor care au dispus dar nu si urmarit - curatirea suprafetelor exterioare ale recipientelor ce trebuiau controlate, fie recipientele erau montate aproape lipite de unul din peretii camerei tehnice in care erau amplasate si ca urmare era imposibil sa fie lizibile datele inscrise pe acestea. Concluzia fireasca este una singura: cei care creeaza astfel de situatii nu au cunostinta de reglementarile cuprinse in PT C4/2010.

2. Instalare recipiente sub presiune in conditii specifice

  1. recipientele sub presiune pentru gaze petroliere lichefiate (GPL): pentru depozitarea propanului, propilenei, butanului, butilenei si a altor gaze nu vor fi instalate in cladiri inchise. Se recomanda ca instalarea sa se faca deasupra nivelului solului.
  2. recipientele sub presiune pentru depozitarea clorului sau dioxidului de sulf lichefiate vor fi instalate intr-o cladire separata, fara etaj, special amenajata la nivelul solului. Conditiile complete de amplasare care trebuiesc respectate pentru aceasta categorie de recipiente sunt detaliate in PT C4/2010.
  3. recipientele sub presiune din industria oxigenului, azotului si argonului se va face in aer liber sau in incaperi construite din elemente necombustibile respectandu-se conditiile impuse de proiectul de instalare si de reglementarile tehnice specifice.
  4. autoclavele cu foc direct sau incalzite electric in care se genereaza abur pentru scopuri industriale, medico - sanitare si cercetari de laborator. Aburul produs nu se furnizeaza altor instalatii. Conditiile de instalare se afla precizate in cuprinsul prescriptiei tehnice mentionate mai sus.
  5. o alta categorie de recipiente care necesita luarea de masuri suplimentare de siguranta, mentionandu-se ca atare in prescriptiile tehnice ISCIR, in normative PSI sau in normele de protectia muncii sunt generatoarele de acetilena destinate obtinerii acetilenei prin descompunerea carbidului (carbura de calciu tehnica) cu ajutorul apei.

3. Autorizare a functionarii recipientelor sub presiune se face de catre ISCIR sau operatorul RSVTI al unitatii detinatoare in functie de tipul fluidului continut de recipientul respectiv precum si de valoarea produsului: PSxV in bar x litri si unde:

  1. PS reprezinta presiunea maxima admisibila adica presiunea maxima pentru care a fost proiectat echipamentul sub presiune, asa cum este specificata de producator, iar
  2. V reprezinta volumul interior al incintei sub presiune inclusiv volumul stuturilor pana la prima legatura sau sudura, exclusiv volumul componentelor interioare fixe.

4. Verificari tehnice pentru autorizare a functionarii

In vederea eliberarii autorizatiei de functionare a recipientelor sub presiune inspectorul de specialitate al IT ISCIR sau operatorul RSVTI al unitatii detinatoare (in cazurile prevazute de PT C 4/2010) va efectua urmatoarele verificari:
  1. verificarea existentei documentatiei tehnice de insotire a recipientului sub presiune,
  2. verificarea conditiilor de instalare, conform proiectului sau documentatiei de instalare,
  3. revizia interioara,
  4. incercarea de presiune hidraulica,
  5. incercarea pneumatica de etanseitate (in cazul in care recipientul lucreaza cu un fluid toxic, exploziv sau inflamabil) si
  6. reglarea sau verificarea /etalonarea reglarii dispozitivelor de siguranta.( supapa / supape de siguranta )

Autorizarea de functionare a recipientelor sub presiune se acorda numai daca in urma verificarilor efectuate se constata indeplinirea conditiilor prevazute in prescriptia tehnica prezentata in acest articol.
Trebuie retinut faptul ca montarea si respectiv repararea recipientelor sub presiune se poate executa numai de catre agenti economici autorizati de IT I.S.C.I.R.  pentru aceste activitati. De altfel asa cum se precizeaza in P.T. C 4/2010, domeniile de autorizare a agentilor economici sunt urmatoarele:
- montare si/ sau reparare,
Autorizatiile I.S.C.I.R. se acorda in functie de temperatura minima/maxima a recipientelor sub presiune.